skräp-matfakta

Det är den 21: a århundradet och “skräpmat” har gått globalt. För bättre eller sämre (oftast värre), finns nu skräpmat hela världen. Vi ser det mest överallt vi går – i livsmedelsbutiker och närbutiker, snabbmatsrestauranger, på tv – oftast ser mycket tilltalande. Men vad är fakta om skräpmat?

Skräpmat “avser i allmänhet livsmedel som bidrar massor av kalorier men lågt näringsvärde. Naturligtvis, vad som anses vara” skräpmat “beror på vem du frågar. Vissa kanske säger pizza är skräpmat, till exempel. Men jag personligen inte tror så, eftersom det bidrar riktig mat med näringsämnen, som ost och tomatsås. Lägg fullkorns eller delvis fullkorns skorpa, plus grönsaker som topping, och jag skulle säga pizza lämnar helt kategorin skräpmat.

Ett problem med skräpmat är att de är låga i mättnad värde – det vill säga, inte människor tenderar att känna som fullt ut när de äter dem – vilket kan leda till överätande. Ett annat problem är att skräpmat tenderar att ersätta andra, mer näringsrika livsmedel. När människor dricker mycket läsk, till exempel, de är oftast inte få massor av magra mejeriprodukter eller andra hälsosamma drycker som grönt te eller apelsinjuice. När de är småäta på chips och kakor, de är oftast inte laddar upp på frukt och grönsaker.

De flesta “skräpmat” faller in i kategorier av antingen “snack food” eller “snabbmat”. Och sedan finns det saker som frukostflingor. De verkar oskyldigt nog, men vissa av dem kan definitivt anses vara “skräpmat”, som de oftast innehåller socker eller hög majssirap och vitt mjöl eller slipat majs.

Omtyckt matar mellanmål är oftast kommersiellt beredda och förpackade som chips, ostbågar, godis, snacks kakor och kakor.

Bidraget från snack till kalorierna vi äter bör inte underskattas. Mellan 1977 och 1996, till bidrag mellanmål kalorier totala kalorier för barn mellan 2 och 5 år gamla ökade med 30%, enligt en artikel publicerad i den chilenska medicinska tidskriften Revista Medica de Chile.

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Medan du tränar, bör du räkna mellan …