nonalcoholic fettlever

Nonalcoholic fettiga leversjukdomen är en term som används för att beskriva ansamling av fett i levern hos människor som dricker lite eller ingen alkohol.

Nonalcoholic fettiga leversjukdomen är vanligt och för de flesta människor, orsakar inga tecken och symtom och inga komplikationer.

Men i vissa människor med alkoholfria fettlever, kan det fett som ackumuleras orsaka inflammation och ärrbildning i levern. Denna mer allvarlig form av alkoholfria fettlever kallas ibland nonalcoholic steatohepatitis.

I sin mest allvarliga, alkoholfri fettlever kan utvecklas till leversvikt.

Nonalcoholic fettiga leversjukdomen orsakar oftast inga tecken och symtom. När den gör det, kan de inkludera

Boka tid med din läkare om du har ihållande tecken och symtom som orsakar dig bekymmer.

Nonalcoholic fettiga leversjukdomen inträffar när levern har svårt att bryta ner fett, vilket fett för att bygga upp i levervävnad.

När ska en läkare

Typer av alkoholfria fettlever

Läkarna är inte säker på vad som orsakar nonalcoholic fettlever. Det breda utbudet av sjukdomar och tillstånd som är kopplade till alkoholfria fettlever är så olika att det är svårt att peka ut någon orsak.

Nonalcoholic fettiga leversjukdomen kan ta flera former – från ofarliga för livshotande. former innefattar

Vad kan du göra

Ett brett utbud av sjukdomar och tillstånd kan öka risken för alkoholfria fettlever, inklusive

Vad du kan förvänta från din läkare

Börja med att göra en tid hos din husläkare eller en allmänläkare om du har symtom som oroar dig. Om din läkare misstänker att du kan ha problem med levern, såsom alkoholfria fettlever, du kan remitteras till en läkare som specialiserat sig på levern (hepatolog).

Eftersom möten kan vara kort, och eftersom det finns ofta en hel del mark för att täcka, är det en bra idé att vara väl förberedd. Här är lite information för att hjälpa dig redo, och vad man ska förvänta sig av din läkare.

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast till minst viktigt, i fall tiden är ute. För nonalcoholic fettiga leversjukdomen, några grundläggande frågor att ställa inkludera

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa frågor under din tid.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan ge mer tid senare för att täcka andra punkter du vill ta itu med. Din läkare kan begära

Tester och förfaranden som används för att diagnostisera alkoholfria fettlever inkluderar

Levervävnad testning. Om det misstänks att du har en mer allvarlig form av alkoholfria fettlever, kan din läkare rekommendera ett förfarande för att ta bort ett vävnadsprov från levern (leverbiopsi). Vävnadsprovet undersöks i ett laboratorium för att leta efter tecken på inflammation och ärrbildning.

Leverbiopsi görs vanligtvis med hjälp av en lång nål in genom huden och in i levern för att avlägsna leverceller (nål biopsi).

Ingen standardbehandling för alkoholfria fettlever existerar.

Istället läkare arbetar vanligtvis att behandla riskfaktorer som bidrar till din leversjukdom. Till exempel, om du är överviktig, kan din läkare hjälpa dig att gå ner i vikt genom kost, motion och, i vissa fall, mediciner och kirurgi.

Din läkare kan rekommendera att du får vaccinationer mot hepatit A och hepatit B för att skydda dig från virus som kan orsaka ytterligare leverskada.

Tillsammans med din läkare hjälp, kan du vidta åtgärder för att styra din nonalcoholic fettiga leversjukdomen. Du kan

Inga alternativ medicin behandlingar har visat att bota alkoholfria fettlever. Men forskare studerar huruvida vissa naturliga föreningar kan vara till hjälp, såsom

Vitamin E. I teorin, vitamin E och andra vitaminer som kallas antioxidanter kan hjälpa till att skydda levern genom att minska eller neutralisera den skada som orsakas av inflammation. Men det behövs mer forskning.

Vissa tecken tyder vitamin E-tillskott kan vara till hjälp för personer med leverskada orsakad av alkoholfria fettlever. Men E-vitamin har biverkningar, såsom en ökad risk för död och, hos män, en ökad risk för prostatacancer.

Diskutera fördelar och risker med vitamin E med din läkare.

Kaffe. I en studie, människor med alkoholfria fettlever som rapporterade att dricka kaffe hade mindre leverskador än de som drack lite eller inget kaffe. Det är inte klart hur kaffe kan påverka leverskada eller hur mycket kaffe du skulle behöva dricka för att gynna.

Om du redan dricka kaffe, kan dessa resultat att du mår bättre om din morgon kopp kaffe. Men om du inte redan dricker kaffe, är detta förmodligen inte en bra anledning att börja. Diskutera de potentiella fördelarna med kaffe med din läkare.

För att minska risken för alkoholfria fettlever

Besök din läkare