morgonillamående

Graviditetsillamående är illamående som uppstår under graviditet. Namnet är en missvisande, men eftersom graviditetsillamående kan slå till när som helst på dagen eller natten.

Graviditetsillamående drabbar en stor andel av gravida kvinnor. Det är vanligast under den första trimestern, men för vissa kvinnor graviditetsillamående dröjer hela graviditeten. Behandlingen är vanligtvis inte behövs – även om olika huskurer, såsom småätande hela dagen och smuttar ginger ale, ofta lindra illamående.

Sällan är morgonillamående så allvarlig att den klassas som hyperemesis graviditet. Denna typ av graviditetsillamående kan kräva sjukhusvård och behandling med intravenösa (IV) vätskor och läkemedel.

Graviditetsillamående kännetecknas av illamående med eller utan kräkningar. Det är vanligast under den första trimestern, ibland så tidigt som två veckor efter befruktningen.

Kontakta din graviditet vårdgivare om

Vad som orsakar graviditetsillamående är inte klart, men hormonella förändringar av graviditeten tros spela en roll. I sällsynta fall kan allvarliga eller ihållande illamående eller kräkningar orsakas av ett medicinskt tillstånd samband med graviditet – såsom sköldkörteln eller leversjukdom.

Graviditetsillamående kan drabba vem som helst som är gravid, men det kan vara mer sannolikt om

När ska en läkare

Vad kan du göra

Du kan vara mer benägna att uppleva hyperemesis gravidarum om

Vanligtvis innebär graviditetsillamående inte orsaka komplikationer för mamma eller barn.

Vad du kan förvänta från din läkare

Men om du är underviktig innan graviditet och graviditetsillamående hindrar dig från att få en hälsosam mängd vikt under graviditeten, bebisen kan födas underviktiga. I sällsynta fall kan frekventa kräkningar leda till tårar i röret som förbinder munnen till magen (esofagus).

Graviditetsillamående kan oftast behandlas under rutin prenatal möten.

För att förbereda för mötet

Några grundläggande frågor att ställa om graviditetsillamående inkluderar

Tveka inte att ställa följdfrågor när de uppstår till dig under din tid.

Några potentiella frågor din läkare eller graviditet vårdgivaren kan ställa inkludera

Graviditetsillamående är vanligtvis diagnostiseras baserat på dina symtom och tecken. Om din graviditet vårdgivare misstänker hyperemesis gravidarum, kan du behöva olika urin och blodprov. Din graviditet vårdgivaren kan också göra ett ultraljud för att bekräfta antalet foster och upptäcka eventuella bakomliggande tillstånd som kan bidra till illamående.

Behandling är inte nödvändigt för de flesta fall av graviditetsillamående. Om dina morgonillamående symptomen kvarstår dock, kan din graviditet vårdgivaren förskriva vitamin B-6 tillskott, antihistaminer och eventuellt anti-illamående mediciner.

Om du har svårt graviditetsillamående, kan din läkare prata med dig om läkemedel för att behandla den. Kombinationen av Doxylamin och pyridoxin (Diclegis) har godkänts av Food and Drug Administration för behandling av illamående under graviditeten. Dåsighet kan förekomma med detta läkemedel, så det är viktigt att undvika aktiviteter som kräver mental vakenhet, såsom körning, när man tar den.

Om du har hyperemesis gravidarum, kan du behöva behandlas med intravenösa (IV) vätskor och anti-illamående mediciner på sjukhuset.

För att lindra graviditetsillamående

Olika alternativa lösningar har föreslagits för graviditetsillamående, inklusive

Kontrollera med din graviditet vårdgivare innan du använder några naturläkemedel eller alternativa behandlingar för att lindra graviditetsillamående.

Det finns inget beprövat sätt att förhindra graviditetsillamående. Före befruktningen, dock kan det hjälpa att ta prenatal vitaminer. Flera äldre studier tyder på att kvinnor som tar multivitaminer vid tidpunkten för befruktningen och under tidig graviditet är mindre benägna att uppleva svår graviditetsillamående. Folsyra i prenatal vitaminer förebygger också neuralrörsdefekter, till exempel ryggmärgsbråck.

Besök din läkare