lumbosakrala regionen av ryggraden – ämne översikt

Ryggraden består av 33 överlappande ben som kallas kotor. Lumbosacral regionen av ryggraden (eller ländryggen) består av fem ländkotorna och 5 korskotan. Sakralkotor, som är sammansvetsade, kallas korsbenet.

Kotorna stöds av ropy vävnader kallas ligament och muskelgrupper

Ryggmärgen går genom ryggradskanalen, en tunnel som bildas av hålen i centrum av var och en av ryggkotorna. Nerver gren från ryggmärgen, passerar genom öppningar (foraminae) mellan kotorna, och gren till underkroppen.

Ländkotorna av ryggraden sträcka sig från botten av bröstkorgen till korsbenet; Den femte ländkotan är ansluten till korsbenet. Korsbenet är ansluten till bäckenbenet och svanskotan (svanskotan); Eftersom denna del av ryggraden bär vikten och stress av bålen och överkroppen, ländkotorna är större och tjockare än de i någon annan del av ryggraden.

Buken (magen) muskler stöder ryggraden framifrån och på sidorna av kroppen; Iliopsoas muskler stöder ryggraden och böja höfterna; Erector spinae stöd på baksidan av bålen och ryggrad och är de stora stabilisatorerna i ryggraden under lyftning.