lågt blodtryck (hypotension)

Lågt blodtryck (hypotension) verkar vara något att sträva efter. Men för många människor, kan lågt blodtryck orsaka symptom på yrsel och svimning. I svåra fall kan lågt blodtryck vara livshotande.

Även blodtrycket varierar från person till person, en blodtryck behandlingen av 90 millimeter kvicksilver (mm Hg) eller mindre systoliskt blodtryck (det översta nummret i en blodtryckläsning) eller 60 mm Hg eller mindre diastoliskt blodtryck (botten nummer ) anses allmänt lågt blodtryck.

Orsakerna till lågt blodtryck kan variera från uttorkning till allvarliga medicinska eller kirurgiska sjukdomar. Lågt blodtryck är behandlingsbar, men det är viktigt att ta reda på vad som orsakar ditt tillstånd så att det kan behandlas på korrekt sätt.

För vissa människor, kan lågt blodtryck signal ett underliggande problem, särskilt när det faller plötsligt eller åtföljs av tecken och symtom såsom

I många fall är lågt blodtryck inte allvarligt. Om du har genomgående låga värden men mår bra, är sannolikt att övervaka dig under rutinundersökningar din läkare.

Även enstaka eller yrsel kan vara ett relativt litet problem – resultatet av mild uttorkning från alltför mycket tid i solen eller en bubbelpool, till exempel. I dessa situationer är det inte en fråga så mycket av hur långt, men hur snabbt sjunker blodtrycket.

Ändå är det viktigt att se din läkare om du upplever några tecken eller symtom på hypotension, eftersom de ibland kan peka på mer allvarliga problem. Det kan vara bra att hålla ett register över dina symptom, när de inträffar och vad du gjorde på den tiden.

När ska en läkare

Blodtryck: Hur lågt kan du gå?

Blodtrycket är ett mått på trycket i dina artärer under de aktiva och vilande faser av varje hjärtslag. Här är vad siffrorna betyder

Gällande riktlinjer identifierar normalt blodtryck som är lägre än 120/80 mm Hg.

Förhållanden som kan orsaka lågt blodtryck

Även om du kan få en korrekt blodtrycksmätning vid varje given tidpunkt, är blodtryck inte alltid densamma. Det kan variera avsevärt på kort tid – ibland från ett hjärtslag till nästa, beroende på kroppsställning, andning rytm, stressnivå, fysisk kondition, mediciner du tar, vad du äter och dricker, och även tid på dagen. Blodtrycket är oftast lägst på natten och stiger kraftigt vid uppvaknandet.

Mediciner som kan orsaka lågt blodtryck

Vad som anses lågt blodtryck för dig kan vara normal för någon annan. De flesta läkare anser kroniskt lågt blodtryck för lågt om det orsakar märkbara symptom.

Typer av lågt blodtryck

Vissa experter definierar lågt blodtryck som avläsningar lägre än 90 mm Hg systoliskt eller 60 mm Hg diastoliskt – du behöver bara ha ett nummer i det låga intervallet för blodtrycket att betrakta lägre än normalt. Med andra ord, om det systoliska trycket är en perfekt 115, men din diastoliska trycket är 50, du anses ha lägre än normalt tryck.

Vad kan du göra

En plötslig blodtrycksfall kan också vara farligt. En förändring på bara 20 mm Hg – en nedgång från 110 systoliskt till 90 mm Hg systoliskt, till exempel – kan orsaka yrsel och svimning när hjärnan inte får ett tillräckligt utbud av blod.

Vad du kan förvänta från din läkare

Och stora störtar, särskilt sådana som orsakas av okontrollerad blödning, allvarliga infektioner eller allergiska reaktioner, kan vara livshotande.

Idrottare och människor som motionerar regelbundet tenderar att ha lägre blodtryck och en långsammare puls än vad människor som inte är så lämpligt. Så i allmänhet, gör icke-rökare och personer som äter en hälsosam kost och upprätthålla en normal vikt.

Men i vissa sällsynta fall kan lågt blodtryck vara ett tecken på allvarliga, till och med livshotande sjukdomar.

Vissa medicinska tillstånd kan orsaka lågt blodtryck. Dessa inkluderar

Hjärtproblem. Vissa hjärtsjukdomar som kan leda till lågt blodtryck inkluderar extremt låg hjärtfrekvens (bradykardi), hjärtklaff problem, hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Dessa förhållanden kan orsaka lågt blodtryck eftersom de hindrar kroppen från att kunna cirkulera tillräckligt med blod.

Uttorkning. När du blir uttorkad, förlorar kroppen mer vatten än det tar i. Även mild uttorkning kan orsaka svaghet, yrsel och trötthet. Feber, kräkningar, svår diarré, överanvändning av diuretika och ansträngande motion kan alla leda till uttorkning.

Mycket allvarligare är hypovolemisk chock, en livshotande komplikation av uttorkning. Det inträffar när låg blodvolym orsakar en plötslig blodtrycksfall och en minskning av mängden syre nå dina vävnader. Om den inte behandlas, kan svår hypovolemisk chock leda till döden inom några minuter eller timmar.

Vissa mediciner du kan ta kan också orsaka lågt blodtryck, inklusive

Läkare bryter ofta ner lågt blodtryck (hypotension) i olika kategorier, beroende på orsaker och andra faktorer. Vissa typer av lågt blodtryck inkluderar

Lågt blodtryck reser sig upp (ortostatisk eller postural hypotension). Detta är en plötslig blodtrycksfall när du står upp från sittande ställning eller om du står upp efter att ha legat ner.

Vanligtvis orsakar allvar blod till pool i benen när du står. Din kropp kompenserar för detta genom att öka din puls och återhållande blodkärl och därmed säkerställa att tillräckligt med blodåtervänder till din hjärna.

Men hos människor med ortostatisk hypotension, misslyckas detta kompensationsmekanism och blodtrycket sjunker, vilket leder till symtom på yrsel, yrsel, dimsyn och även svimning.

Ortostatisk hypotension kan inträffa för en rad olika skäl, bland annat uttorkning, långvarig sängläge, graviditet, diabetes, hjärtproblem, brännskador, stark värme, stora åderbråck och vissa neurologiska sjukdomar.

Ett antal läkemedel kan också orsaka ortostatisk hypotension, speciellt läkemedel som används för att behandla högt blodtryck – diuretika, betablockerare, kalciumantagonister och angiotensin converting enzyme (ACE) -hämmare – liksom antidepressiva och läkemedel som används för behandling av Parkinsons sjukdom och erektil dysfunktion.

Ortostatisk hypotension är särskilt vanligt hos äldre vuxna, med så många som 20 procent av dem som är äldre än 65 år upplever ortostatisk hypotension.

Men ortostatisk hypotension kan också påverka unga, i övrigt friska personer som står upp plötsligt efter att ha suttit med benen i kors under långa perioder eller efter att ha arbetat en tid i en hukande ställning.

Lågt blodtryck efter att ha ätit (postprandial hypotension). Postprandial hypotension är en plötslig blodtrycksfall efter att ha ätit. Det drabbar främst äldre vuxna.

Precis som gravitationen drar blod till fötterna när du står, en stor mängd blod flödar till mag-tarmkanalen efter att du äter.

Vanligtvis motverkar kroppen detta genom att öka din puls och återhållande av vissa blodkärl för att upprätthålla normalt blodtryck. Men i vissa människor i dessa mekanismer misslyckas, vilket leder till yrsel, matthet och faller.

Postprandial hypotension är mer sannolikt att påverka personer med högt blodtryck eller autonoma nervsystemet såsom Parkinsons sjukdom.

Sänka dosen av blodtryck droger och äta små, kolhydratfattig mat kan bidra till att minska symtomen.

Lågt blodtryck från felaktiga hjärnans signaler (neuralt medierad hypotension). Denna sjukdom orsakar blodtryck att sjunka efter att ha stått under långa perioder, vilket leder till tecken och symtom som yrsel, illamående och svimning.

Neuralt medierad hypotension drabbar främst unga människor, och det verkar bero på en personalförnyelse mellan hjärtat och hjärnan.

När du står under långa perioder, faller blodtrycket som blodansamlingar i benen. Normalt gör att din kropp då justeringar för att normalisera blodtrycket.

Men hos personer med neuralt medierad hypotension, nerver i hjärtats vänstra kammare faktiskt signalerar hjärnan att blodtrycket är för högt, snarare än för lågt.

Som ett resultat, hjärnan minskar hjärtfrekvensen, sänker blodtrycket ytterligare. Detta orsakar mer blod till pool i benen och mindre blod att nå hjärnan, vilket leder till yrsel och svimning.

Lågt blodtryck på grund av skador på nervsystemet (multipel systematrofi med ortostatisk hypotension). Även kallad Shy-Drager syndrom, orsakar denna sällsynta sjukdom progressiv skada på det autonoma nervsystemet som kontrollerar ofrivillig funktioner som blodtryck, hjärtfrekvens, andning och matsmältning.

Även om detta villkor kan associeras med muskel darrningar, saktade rörelse, problem med samordning och tal, och inkontinens, är dess främsta kännetecken allvarlig ortostatisk hypotension i kombination med mycket högt blodtryck när man ligger ner.

Lågt blodtryck (hypotension) kan förekomma i någon, även om vissa typer av lågt blodtryck är vanligare beroende på ålder eller andra faktorer

Ålder. Blodtrycksfall vid stående eller efter att ha ätit förekommer främst hos vuxna äldre än 65 år Ortostatisk, eller postural händer hypotension efter att ha stått upp, medan postprandial hypotension händer efter att ha ätit en måltid.

Neuralt medierad hypotoni sker till följd av en personalförnyelse mellan hjärnan och hjärtat. Det drabbar främst barn och yngre vuxna.

Även måttliga former av lågt blodtryck kan orsaka inte bara yrsel och svaghet men även svimning och risk för skador från fall.

Och allvarligt lågt blodtryck oavsett orsak kan beröva din kropp av tillräckligt med syre för att utföra sina normala funktioner, vilket leder till skador på ditt hjärta och hjärna.

Inga speciella förberedelser är nödvändiga för att ha ditt blodtryck kontrolleras. Du kanske vill ha en kortärmad skjorta till ditt besök så att blodtrycksmanschetten kan passa runt armen ordentligt.

Sluta inte ta någon receptbelagda mediciner som du tror kan påverka blodtrycket utan läkarens inrådan.

Eftersom möten kan vara kort, och eftersom det finns ofta en hel del att diskutera, det är en bra idé att vara förberedd för mötet. Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och vad man ska förvänta sig av din läkare.

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast för minst viktigt i de fall tiden är ute. För lågt blodtryck, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa några andra frågor du kan tänka på under din tid.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan begära

Målet i att testa för lågt blodtryck är att hitta den underliggande orsaken. Detta bidrar till att avgöra rätt behandling och identifiera eventuella hjärta, hjärna eller nervsystemet problem som kan orsaka lägre än normala värden. För att nå en diagnos, kan din läkare rekommendera en eller flera av följande tester

Blodtryck test. Blodtrycket mäts med en uppblåsbar manschetten och en tryckmätningsmätare.

En blodtrycksmätning, ges i millimeter kvicksilver (mm Hg), har två siffror. Den första, eller övre, nummer mäter trycket i dina artärer när ditt hjärta slår (systoliskt tryck). Den andra, eller lägre, antal mäter trycket i dina artärer mellan beats (diastoliskt tryck).

Elektrokardiogram (EKG). Under denna smärtfri, icke-invasiv test är mjuka, klibbiga fläckar (elektroder) fäst på huden på bröstet, armar och ben. Plåstren detektera din hjärtats elektriska signaler medan en maskin registrerar dem på rutat papper eller visar dem på en skärm.

Ett EKG, som kan utföras i läkarens kontor, upptäcker oegentligheter i hjärtrytmen, strukturella avvikelser i ditt hjärta, och problem med tillgången på blod och syre till hjärtmuskeln. Det kan också berätta om du har en hjärtattack eller om du har haft en hjärtattack i det förflutna.

Ibland, hjärtrytmstörningar kommer och går, och en EKG kommer inte hitta några problem. Om detta händer, kan du bli ombedd att bära en 24-timmars Holter monitor för att spela in hjärtats elektriska aktivitet som du går om din dagliga rutin.

Ekokardiogram. Denna icke-invasiv undersökning, som omfattar en ultraljudsundersökning av bröstet, visar detaljerade bilder av ditt hjärta struktur och funktion.

Ultraljudvågor sänds, och deras ekon registreras med en anordning som kallas en omvandlare, som hålls utanför kroppen. En dator använder informationen från givaren för att skapa rörliga bilder på en videoskärm.

Stresstest. Vissa hjärtproblem som kan orsaka lågt blodtryck är lättare att diagnostisera när ditt hjärta arbetar hårdare än när det är i vila. Under ett stresstest, ska du tränar, som att gå på ett löpband. Du kan få medicin för att göra ditt hjärta arbeta hårdare om du inte kan träna.

När ditt hjärta arbetar hårdare, kommer ditt hjärta att övervakas med EKG eller ekokardiografi. Blodtrycket även kan övervakas.

Luta tabell test. Om du har lågt blodtryck vid stående eller från felaktiga hjärnsignaler (neuralt medierad hypotension), kan din läkare föreslå en tiltbord test som utvärderar hur din kropp reagerar på förändringar i position.

Under provningen, du ligger på ett bord som är lutad för att höja den övre delen av kroppen, som simulerar rörelsen från horisontellt till en stående position.

Lågt blodtryck som antingen inte orsakar symtom eller orsakar bara lindriga symtom, såsom korta episoder av yrsel när man står, kräver sällan behandling.

Om du har symptom, den lämpligaste behandlingen beror på den bakomliggande orsaken, och läkare brukar försöka ta itu med det primära hälsoproblem – uttorkning, hjärtsvikt, diabetes eller hypotyreos, till exempel – i stället för lågt blodtryck själv.

När lågt blodtryck orsakas av läkemedel, behandling innebär vanligtvis att ändra dosen av medicinen eller stoppa den helt.

Om det inte är klart vad som orsakar lågt blodtryck eller ingen effektiv behandling existerar, är målet att höja blodtrycket och minska tecken och symtom. Beroende på din ålder, hälsotillstånd och vilken typ av lågt blodtryck du har, kan du göra detta på flera sätt

Använda mer salt. Experter brukar rekommendera att begränsa mängden salt i kosten eftersom natrium kan höja blodtrycket, ibland dramatiskt. För personer med lågt blodtryck, kan det vara en bra sak.

Men eftersom överskott natrium kan leda till hjärtsvikt, särskilt hos äldre vuxna, är det viktigt att kontrollera med din läkare innan öka salt i kosten.

Drick mer vatten. Även om nästan alla kan dra nytta av att dricka tillräckligt med vatten, är detta särskilt sant om du har lågt blodtryck.

Vätskor öka blodvolymen och bidra till att förhindra uttorkning, som båda är viktiga vid behandling av hypotension.

Läkemedel. Flera läkemedel, antingen använda ensamma eller tillsammans, kan användas för att behandla lågt blodtryck som uppstår när du står upp (ortostatisk hypotension).

Till exempel är läkemedels fludrokortison ofta används för att behandla denna form av lågt blodtryck. Detta läkemedel hjälper till att öka din blodvolym, vilket höjer blodtrycket.

Läkare använder ofta drogen midodrine (Orvaten) för att höja stående blodtryck hos personer med kronisk ortostatisk hypotension. Det fungerar genom att begränsa möjligheten för blodkärlen att expandera, vilket höjer blodtrycket.

Beroende på orsaken till din lågt blodtryck, kan du kanske att vidta vissa åtgärder för att minska eller till och med förhindra symptom. Några förslag inkluderar

Följa en hälsosam diet. Få alla de näringsämnen som du behöver för en god hälsa genom att fokusera på en mängd olika livsmedel, inklusive fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och magert kyckling och fisk.

Om din läkare föreslår att man använder mer salt, men du inte gillar mycket salt på maten, prova att använda naturlig soja eller lägga torra soppmixer till dips och dressingar.

Gå långsamt vid byte kroppspositioner. Du kanske kan minska yrsel och yrsel som förekommer med lågt blodtryck vid stående genom att ta det lugnt när du flyttar från en liggande till stående läge.

Innan att komma ur sängen på morgonen, andas djupt under några minuter och sedan långsamt sitta upp innan stående. Sova med huvudet av din säng något förhöjd kan också hjälpa till att bekämpa effekterna av gravitation.

Om du börjar få symtom när du står, korsa låren i en sax mode och pressa, eller sätta en fot på en avsats eller stol och luta så långt fram som möjligt. Dessa manövrar uppmuntra blod att flöda från benen till hjärtat.

Ät små, low-carb måltider. För att förhindra blodtryck från att falla kraftigt efter måltider, äta små portioner flera gånger om dagen och begränsa hög kolhydrater livsmedel såsom potatis, ris, pasta och bröd.

Din läkare kan också rekommendera att dricka koffeinhaltiga kaffe eller te med måltider för att tillfälligt höja blodtrycket. Men eftersom koffein kan orsaka andra problem, kolla med din läkare innan du dricker mer koffeinhaltiga drycker.

Besök din läkare