låg testosteron och din hälsa

Forskare upplåsning mysterier hur lågt testosteron är relaterad till män allmänna hälsa. Längs vägen, de avslöja kopplingar mellan låg testosteron och andra hygienkrav.

Diabetes, metabolt syndrom, fetma och högt blodtryck har alla varit kopplade till testosteronbrist. Låg testosteron är inte känt för att orsaka dessa hälsoproblem, och ersätta testosteron är inte botemedlet. Ändå sambanden mellan låg testosteron och andra medicinska tillstånd är intressant och värt en titt.

Terry Waters, en före detta college brottare och basebollspelare, älskade att arbeta ut. Han fick verkligt nöje av att trycka sig hårt på gymmet, och han gillade känslan av trötta men dygdiga efteråt. Han tänkte regelbunden fysisk aktivitet och dess hälsofördelar skulle alltid vara en del av sitt liv; Sedan kom äktenskap, tre barn, ett krävande jobb som en programvara ingenjör i Boston – och tusen och en ursäkter för att inte göra det till gymmet. “För en liten stund, du övertyga dig själv att du är fortfarande i vackra …

Under de senaste åren har forskare märkt allmänna sambandet mellan låg testosteron och andra sjukdomstillstånd. En visade att 2.100 män över 45 års ålder, oddsen för att ha låg testosteron var

Experter tyder inte på att låg testosteron orsakar dessa villkor. I själva verket kan det vara tvärtom. Det vill säga män med medicinska problem eller som är i dåligt allmäntillstånd kan då utveckla låg testosteron.

Forskning om sambandet mellan låg testosteron och flera andra hygienkrav pågår.

En länk mellan diabetes och låg testosterone är väl etablerad. Män med diabetes är mer benägna att ha låg testosteron. Och män med låg testosteron är mer benägna att senare utveckla diabetes. Testosteron hjälper kroppens vävnader tar upp mer blodsocker som svar på insulin. Män med låg testosteron har oftare insulinresistens: de behöver för att producera mer insulin för att hålla blodsockret normalt.

Så många som hälften av män med diabetes har låg testosteron, när slumpmässigt testas. Forskarna är inte säker på om diabetes orsakar låg testosteron, eller tvärtom. Mer forskning behövs, men korttidsstudier visar testosteron kan förbättra blodsockernivåer och fetma hos män med låg testosteron.

Fetma och låg testosteron är tätt sammanlänkade. Överviktiga män är mer benägna att ha låg testosteron. Män med mycket låg testosteron är också mer benägna att bli feta.

Fettceller metabolisera testosteron till östrogen, sänka testosteronnivåer. Dessutom minskar fetma nivåer av könshormonbindande globulin (SHBG), ett protein som transporterar testosteron i blodet. Mindre SHBG innebär mindre testosteron.

Gå ner i vikt genom motion kan öka testosteronnivåerna. Testosteron tillskott hos män med låg testosteron kan också minska fetma något.