information om herpes ögonsjukdom och andra herpesvirus inklusive vattkoppor

De flesta människor är förvånade över att ta reda på att två typer av herpesvirus – den som orsakar munsår och en som orsakar vattkoppor – kan orsaka ett tillstånd som kallas herpetisk ögonsjukdom. Till skillnad från en separat virus som orsakar genital herpes, är herpetisk ögonsjukdom inte sexuellt överförbara.

Genital herpes är en vanlig STD, men många människor som har denna sexuellt överförbara sjukdomar inte vet att de har det. Genital herpes har ofta inga symptom, så att du kan vara smittade och smittsam utan att veta det. När symtomen uppträder, kan de lätt misstas för något annat. Utan lämplig kontroll du kan höra du är smittad med genital herpes och inte vara, eller tvärtom; Om du har sår på könsorganen, kan din vårdgivare utföra tester för att avgöra …

Den andra virus som orsakar herpetisk ögonsjukdom som kallas herpes simplex typ 1. Herpes simplex typ 1 är samma virus som orsakar munsår på läpparna och munnen. I ögat, orsakar det vanligen en infektion av hornhinnan. Denna infektion kallas herpes simplex keratit.

Liksom många virus, herpes simplex 1 och varicella- zoster-virus förekommer i de flesta vuxna. Virusen i herpesfamiljen bor vanligtvis runt nervtrådarna i människor utan att någonsin orsakar problem. Ibland kommer virusen börja föröka sig, eller de kommer att flytta från ett område av kroppen till en annan, och det är då herpetisk sjukdom bryter ut. Detta händer ofta när immunsystemet hos kroppen försvagas av någon annan hälsoproblem.

De två typerna av herpetisk ögonsjukdom har olika symptom. En sak som de har gemensamt är dock att de båda kan vara mycket smärtsamt, eftersom de påverkar nerverna direkt. Problemet är sannolikt att herpes zoster ophthalmicus om din läkare finner någon eller alla av dessa symptom

Problemet är sannolikt att vara herpes simplex keratit om din läkare ser dessa symtom

Läkaren kanske vill använda speciella tester om det ser ut som herpetisk ögonsjukdom kan förekomma. Trycket inne i ögat kommer förmodligen att kontrolleras, till exempel. Det finns också en speciell färg som kallas fluorescein att läkaren kan sätta in i ögat. Detta färgämne lyser under ultraviolett ljus och kommer att visa läkaren om viruset som orsakar problem på ytan av ögat.