immunsystemet boosters och busters

Din livsstil kan påverka hur väl ditt immunförsvar kan skydda dig från bakterier, virus och kroniska sjukdomar.

Vad är det om svininfluensa som har människor så nervös? Bör seniorer i synnerhet vara orolig? Om du vill veta mer, gick till medicinska experter och fick sina svar på dessa och andra frågor om H1N1-viruset 2009.

Du kanske har märkt att du är mer benägna att fånga en förkylning eller annan infektion när du inte får tillräckligt med sömn. Studier hjälpa bekräftar att väl vilade personer som fått influensa vaccin som utvecklats starkare skydd mot sjukdomen.

Inte få tillräckligt med sömn kan leda till högre nivåer av ett stresshormon. Det kan också leda till mer inflammation i kroppen.

Även forskare är inte riktigt säker på hur sömn stärker immunförsvaret, är det tydligt att få tillräckligt – vanligtvis 7 till 9 timmar för en vuxen – är nyckeln till god hälsa.

Försök att få regelbunden, måttlig motion, som en daglig 30-minuters promenad. Det kan hjälpa ditt immunförsvar att bekämpa infektioner.

Om du inte motionerar regelbundet, är det mer sannolikt att få förkylningar, till exempel, än någon som gör. Motion kan också öka kroppens må-bra-kemikalier och hjälpa dig att sova bättre. Båda dessa är bra för immunförsvaret.

Äta eller dricka för mycket socker trottoarkanter immunsystemets celler som angriper bakterier. Denna effekt varar i minst några timmar efter Downing ett par söta drycker.

Ät mer frukt och grönsaker, som är rika på näringsämnen som vitamin C och E, samt betakaroten och zink. Gå till en mängd olika färgglada frukter och grönsaker, inklusive bär, citrusfrukter, kiwi, äpplen, röda druvor, grönkål, lök, spenat, sötpotatis och morötter.

Andra livsmedel särskilt bra för immunförsvaret inkluderar färsk vitlök, som kan hjälpa till att bekämpa virus och bakterier och gammaldags kycklingsoppa. Om du gör komma ner med en förkylning eller influensa, kan en skål med kycklingsoppa hjälpa dig att få bra snabbare, visar en studie.

Vissa svamp sorter – som shiitake – kan också hjälpa ditt immunförsvar.