idiopatisk lungfibros: orsaker och symptom

Boehringer Ingelheim.

William Blahd, M; den 2 Mars 2016

Kanske du har andnöd på sistone. Först kan det hända när du tränar, men efter ett tag du har svårt att andas även när du är i vila. Annars kan du få en hacking hosta som är svårt att få under kontroll. Vad händer, undrar du.

Det finns en mängd möjliga orsaker, men din läkare kan tala om för dig att du har ett tillstånd som kallas idiopatisk lungfibros (IPF). Symtomen orsakas av ärrbildning i lungorna som gör det svårt att andas.

Det finns inget botemedel, och sjukdomen blir värre med tiden. Men det finns saker du kan göra och mediciner att ta som får dig att må bättre och leva längre.

Se till att du inte möta saker ensam. Få den känslomässiga stöd du behöver från din familj och vänner. Eller leta efter en stödgrupp i ditt område, där du kan träffa människor som vet vad du går igenom.

Ordet “idiopatisk” betyder oförklarlig. Läkare använder det när de inte kan peka ut orsaken till ett tillstånd. Det är fallet med IPF.

Forskare tror några saker som du kan ha andats in kunde kopplas till IPF. Till exempel, om du tillbringar tid arbetar runt metall eller trädamm, eller asbest, kan du löpa större risk för sjukdomen.

Oavsett orsaken, leder IPF till ärrbildning i lungorna, vilket gör dina luftvägar tjock och hård. Det blir svårare och svårare att andas.

Omkring 48.000 människor får det varje år i USA Det kan hända i alla åldrar, men de flesta människor lär sig de har det när de är mellan 50 och 75. Fler män får IPF än kvinnor, och män tenderar att få diagnosen vid en senare, mer allvarligt stadium av sjukdomen.

IPF kan köras i familjer. Vissa människor med sjukdomen har en eller flera släktingar som har det. I dessa fall är det känt som familjär IPF.

Cigarettrökning är länkad till IPF. Så är vissa infektioner, såsom influensa, Epstein-Barr-virus (som orsakar körtelfeber), hepatit, och herpes. Dessa saker kan öka risken för sjukdomen, även om de inte är direkta orsaker.

Personer med IPF ofta också ha gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), även känd som sura uppstötningar. Forskarna vet inte om en sjukdom orsakar den andra, men de misstänker att personer med GERD kan andas små droppar av magsyra i lungorna, vilket kan orsaka skador över tid.