hypothyroid symptom, orsaker och behandlingar

Kvinnors hälsa Trends

Hypotyreos, även kallad nedsatt sköldkörtelsjukdom, är en vanlig sjukdom. Med hypotyreos, din sköldkörtel inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon.

Sköldkörteln styr hur kroppens celler använder energi från mat, en process som kallas metabolism. Bland annat din ämnesomsättning påverkar kroppens temperatur, dina hjärtslag, och hur väl du bränner kalorier. Om du inte har tillräckligt med sköldkörtelhormon, bearbetar kroppen sakta ner. Det innebär att din kropp gör mindre energi, och din ämnesomsättning blir trög.

Den vanligaste orsaken till hypotyreos är Hashimotos tyreoidit. “Tyreoidit” är en inflammation i sköldkörteln. Hashimotos tyreoidit är en autoimmun sjukdom. Med Hashimotos, producerar kroppen antikroppar som angriper och förstör sköldkörteln. Tyreoidit kan också orsakas av en virusinfektion.

Andra orsaker till hypotyreos inkludera

Strålbehandling till nacken. Behandling av vissa cancerformer, såsom lymfom, kräver strålning till halsen. skadar strålnings cellerna i sköldkörteln. Detta gör det svårare för körteln att producera hormonet.

Radioaktivt jod behandling. Denna behandling är vanligen föreskrivs för personer som har en överaktiv sköldkörtel, ett tillstånd som kallas hypertyreos. Men förstör strålning cellerna i sköldkörteln. Detta leder vanligtvis till hypotyreos.

Användning av vissa läkemedel. Vissa läkemedel för behandling av hjärtproblem, psykiatriska tillstånd och cancer kan ibland påverka produktionen av sköldkörtelhormon. Dessa inkluderar amiodaron (Cordarone), litium, interferon alfa och interleukin-2.

Tyreoideakirurgi. Operation för att avlägsna sköldkörteln kommer att leda till hypotyroidism. Om bara en del av sköldkörteln tas bort, kan den återstående körteln fortfarande kunna producera tillräckligt med hormon för kroppens behov.

För lite jod i kosten. Sköldkörteln behöver jod för att producera sköldkörtelhormon. Din kropp gör inte jod, så du behöver för att få det genom din kost. Joderat koksalt är rik på jod. Andra livsmedel källor av jod inkluderar skaldjur, saltvatten fisk, ägg, mejeriprodukter och alger. Jodbrist är sällsynt i USA