hur mat påverkar ditt humör

Kan din kost verkligen hjälpa till att sätta dig på gott humör? Och vad kan du välja att äta eller dricka uppmuntra dåligt humör eller mild depression?

Medan vissa dieter eller livsmedel kan inte lindra depression (eller sätta dig direkt på bättre humör), kan de hjälpa till som en del av en övergripande behandlingsplan. Det finns mer och mer forskning som visar att, på vissa sätt, kan kosten påverka humöret. Vi har inte hela historien ännu, men det finns några intressanta ledtrådar.

I grund och botten vetenskapen om matens inverkan på humör är baserad på denna: Dietary förändringar kan leda till förändringar i vår hjärna struktur (kemiskt och fysiologiskt), vilket kan leda till förändrat beteende.

Så hur ska du ändra din kost om du vill försöka förbättra ditt humör? Du hittar åtta förslagen nedan. Försök att införliva så många som möjligt, eftersom oavsett deras effekter på humör, de flesta av dessa förändringar har andra hälsofördelar också.

Sambandet mellan kolhydrater och humör handlar om tryptofan, en icke-essentiell aminosyra. Som mer tryptofan in i hjärnan är mer serotonin syntetiseras i hjärnan, och humör tenderar att förbättra. Serotonin, känd som en stämning regulator, görs naturligt i hjärnan från tryptofan med hjälp av B-vitaminer. Livsmedel tros öka serotoninnivåerna i hjärnan är fisk och vitamin D.

Här är haken, men: Medan tryptofan finns i nästan alla proteinrika livsmedel, andra aminosyror är bättre på att passera från blodet till hjärnan. Så du kan faktiskt öka din tryptofan nivåer genom att äta mer kolhydrater; de verkar för att eliminera konkurrensen för tryptofan, så mer av det kan komma in i hjärnan. Men det är viktigt att göra smarta kolhydrater val som fullkorn, frukt, grönsaker och baljväxter, som också bidrar viktiga näringsämnen och fiber.

Så vad händer när du följer en mycket lågkolhydratkost? Enligt forskare från Arizona State University, var en mycket låg kolhydrat (ketogen) kost visat sig förbättra trötthet och minska viljan att utöva hos överviktiga vuxna efter bara två veckor.

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Kyckling, choklad, sallader, desserter, soppa