hur man ska äta när du har en livsmedelsallergi – beställning på restauranger

allergier Trends

Om du har en födoämnesallergi, kan en liten framförhållning hålla dig säker nästa gång du går till en restaurang. Följ dessa tips för att se till att du serveras en problemfri fri måltid.

Forskning. Ring framåt till restaurangen. Se om köket kan du hantera dina behov. Kolla på menyn online. Den SafeFARE webbplats kan hjälpa dig att hitta restauranger som är “allergi-aware”, vilket innebär att personalen har utbildning i födoämnesallergier.

Välj typ av kök noggrant. Vissa allergi triggers är mer sannolikt i vissa typer av livsmedel. Thailändska och kinesiska restauranger, till exempel, ofta använda jordnötsolja. Allt du beställer på en fisk- och skaldjursrestaurang har en högre risk att förorenad med fisk eller skaldjur.

Äta under off-timmar. Försök att inte gå till en restaurang när det är trångt. Det är svårare att prata med chefen eller kock under tider. Personalen som kök är mer benägna att göra ett misstag när det är hektiskt.

Vara beredd på nödsituationer. Om du har allvarliga allergier, alltid har två epinefrin injektion kit (t.ex. Auvi-Q eller EpiPen) med dig när du äter ute.

Var inte generad. Det finns inget krångligt eller oförskämd om att förklara din allergi eller göra särskilda önskemål. De flesta restauranger hantera födoämnesallergier hela tiden.

Vara up-front. Första gången servitören kommer tabellen, förklara att du har ett tillstånd. Klargöra att även en liten mängd av mat kan göra dig sjuk. Om du behöver tala med chefen eller kock direkt.

Har information att ge ut. Vissa människor bär kort att dela ut som har en kort förklaring av deras livsmedelsallergi för kökspersonalen.

Fråga om korskontaminering. Se till att din mat kommer inte komma i kontakt med vad du är allergisk mot i köket. Fråga att kocken använder en ren stekpanna och redskap och ny olja.

Om du inte är helt säker, lämnar. Gå någon annanstans om du inte tror servitören förstått dig, eller att maten är beredd som du förväntat. Det finns inget sätt som du kommer att ha en god tid om du oroande.