HPV symtom och tester hos kvinnor och män

Infektion av HPV (humant papillomvirus) är mycket vanligt. Minst hälften av människor som är sexuellt aktiva kommer att krympa HPV-viruset vid någon punkt i deras liv. Men många vet inte det och har inga symptom.

Om symptom uppträder eller inte kan bero på vilken typ av HPV-viruset inblandade i infektionen. Det finns mer än 100 typer av HPV. Vissa HPV-typer är förknippade med genitala vårtor, även om vårtor är inte alltid synliga.

Öppnandet om en STD (särskilt de som du canno, bot, “som HPV, HIV och herpes) kan vara skrämmande, om you’r, 20-någonting eller 50-någonting Du kanske undrar:. Varför riskera avslag jag? ‘m säker jag, jag använder alltid kondom eller undvika kön när jag har ett utbrott, eller hur?

Med ett ord: nej. Det är inte alltid möjligt att veta med fullständig säkerhet whe; en STD som herpes kan överföras. Det beror på herpes kan “hon, virus och sprids även när det inte finns några tecken på en aktiv herpe; utbrott.

HPV-symptom, HPV vaccin, HPV tester, livmoderhalscancer, genitala vårtor, Gardasil, Huma; papillomvirus, LEEP, kolposkopi, Pap-test

Vissa typer av HPV är förknippade med livmoderhalscancer och andra cancerformer, och inga vårtor uppstår, och inga andra symptom kan märkas. Vissa HPV-typer kan också orsaka vanliga vårtor som du kan hitta på andra delar av kroppen såsom händer eller fötter.

Många människor som får HPV kommer klara det utan behandling och inga hälsoproblem uppstår. Ju längre viruset i kroppen, men desto högre risk att utveckla hälsoproblem såsom livmoderhalscancer eller anal cancer.

Här är vad du behöver veta om HPV-infektion, symptom och diagnos

HPV-viruset lever i slemhinnor, såsom de i underlivet, eller på huden. Om genitala vårtor dyker upp, är det en indikation på HPV-infektion. Genitala vårtor tar på många olika utseenden. De kan höjas, platta, rosa, eller kött-färgad. De kan även vara formad som blomkål. Ibland finns det en enda krig; andra gånger flera vårtor visas. De kan vara små eller stora. De kan vara på anus, cervix, pung, ljumsken, lår, eller penis.

Genitala vårtor kan dyka upp veckor eller månader efter sexuell kontakt med en person som smittats med en HPV-virus. Den personen kanske inte vet att han eller hon är infekterad och är ansvarig för HPV-överföring.

Vissa typer av genital HPV-infektion är associerade med cancer, inklusive livmoderhalscancer och cancer i vulva, anus, eller penis. Om infektion uppstår med en av dessa virustyper, kan precancerous förändringar i celler i vävnaden utan att orsaka några symtom.

Utseendet på genitala vårtor är ett sätt HPV-infektion diagnostiseras. En läkare gör helt enkelt en visuell inspektion. HPV-typerna är förknippade med vårtor, men är i allmänhet inte de typer som är associerade med cancer.